Întru-cât marmura și granitul devin materiale tot mai accesibile și mai populare în rândul monumentelor funerare, cât și în construcții de altfel, mulți totuși stau la dubii când vine vorba să aleagă între aceste două materiale. Așa că am hotărât să facem o mică incursiune în aceste două pietre naturale de o frumusețe rară.
Din punct de vedere al originii granitul se formează prin solidificarea și răcirea magmei adânc în interiorul pământului pe o perioadă de milioane de ani. Este clasificată ca rocă magmatică, adică un material extrem de dur.
Marmura, pe de altă parte este clasificată ca piatră metamorfică deoarece este creată prin transformarea unui alt tip de piatră numită piatră sedimentară. Aceste roci sedimentare se metamorfozează în marmură sub căldură și presiune intensă. Acest proces încorporează alte minerale în marmură care pot da pietrei culori atractive. Deci, în principiu, marmura își are originea în calcar și constă în principal din carbonat de calciu, care este mult mai moale decât componentele granitului.
Dacă facem o comparație între marmură și granit având în vedere duritatea, granitul este, cu siguranță, mai rezistent. Marmura are o duritate mai mică ce permite însă ca acest material să fie mai versatil în diferite procese de prelucrare, astfel că este mult mai folosită si uzuală pentru crearea cruciilor de marmură.
Cât despre rezistența la factorii externi și pete, porozitatea marmurei o face mai vulnerabilă la contactul cu sustanțe acide. Lichide precum vin, suc, lămâi și oțet se vor absorbi în marmură și vor provoca colorarea permanentă. Totodată densitatea extremă a granitului îl face capabil să reziste practic tuturor petelor din alimente și lichide. Chiar și lichidele acide, cum ar fi oțetul, nu vor pătrunde granitul atâta timp cât se menține o barieră eficientă de etanșare pe granit. Atât granitul, cât și marmura necesită etanșare pentru a menține materialele frumoase, noi la UCIStone avem grijă ca acest lucru să nu treacă neobservat.
Dacă totuși încă nu ați decis în care parte să încline balanța, să vedem atunci avantajele acestor pietre naturale. Marmura, de exemplu, se dă mult mai ușor prelucrării crucilor ceea ce și justifică prețul mai redus al acesteia, în comparație cu granitul, dar nu este la fel de rezistent razelor solare, vântului sau ploilor. Aceasta permite prelucrarea celor mai mici și complexe detalii. De cealaltă parte, monumentele din granit sunt mai solide, sigure și mai rezistente. Nici un alt material nu este mai potrivit pentru a fi folosit în domeniul monumentelor funerare datorită rezistenței în timp care poate ajunge și la 500 ani sau mai mult. În acest domeniu, granitul folosit este de multe feluri. Iar fiecare este determinat concret de anumite texturi și culori, pe când structurile marmurei nu sunt niciodata aceleași, fiecare bucată de marmură este unică, astfel oferindu-i clientului o gamă largă de culori și texturi la alegere.