1 octombrie 2021

Faimoasa Marmura de Ruschita

Share Post:

Pe lângă faptul că este un loc incredibil prin grandoarea sa, cariera de marmura de la Rușchița oferă o priveliște spectaculoasă care poate concura cu multe altele din Europa. Această carieră de marmură mai este numită și „martor al istoriei din munții Poiana Ruscă”, și pentru că timp de multe decenii a fost exploată, marmura de la Rușchița a ajuns în diferite colțuri ale lumii. Mulți dintre noi probabil știu deja că marmura de Rușchița a fost folosita pentru a restaura Domul din Milano sau pentru a realiza edificii publice ca Parlamentul din Budapesta, palatul Parlamentului din București, dar asta nu e tot, în ultimii 10 ani aceeași marmură a fost folosită pentru proiecte faimoase în Asia, cum ar fi Ardmore Park din Singapore, Kowloon Station din Hong Kong, a ajuns chiar și în Japonia.

 

Cariera Marmura Ruschita

Cariera de marmură de la Rușchița se găsește la confluența pârâului cu Raci cu râul Rusca și este recomandat a fi privită de pe vârful de munte, având forma unui „clopot răsturnat”, marmura fiind exploatată în trepte. Rușchița este cel mai renumit zăcământ de marmură din România, pus în exploatare de la sfârșitul secolului XIX. În prezent, perimetrul de exploatare este de 43 de hectare, fiind compusă din „Cariera Veche” – Gropan și „Cariera Nouă” din Dealul lui Ionel. 

Totuși, un mare merit îi revine sculptorului maghiar Istvani Ferenczy (1772-1856), primul care a atras atenția asupra calităților remarcabile ale marmurei de Rușchița, pe care a comparat-o cu marmura de Carrara, acesta fiind un oraș din regiunea Toscana, faimos pentru marmura sa de culoarea albă și respectiv gri-albăstruie, ambele de o calitate deosebită. Însa valoarea marmurei a fost apreciată încă de pe vremea romanilor.

Cariera Marmura Ruschita

Marmura românească din Banatul Montan are o calitate superioară, motiv pentru care este clasată printre cele mai bune din lume și se regăsește în mai multe clădiri emblematice de pe tot globul. Aceasta prezintă o mare varietate de nuanțe de culoare: alb-gălbui, porto, roz-pal și roz intens. Fiecare bucată de marmură este unică, irepetabilă, acest material fiind folosit încă din antichitate la crearea unor minunate opere de artă, unele păstrate de peste două milenii, mărturie a unor civilizaţii de multă vreme apuse.

Nu degeaba, noi, cei de la Ucistone afirmăm cu tărie faptul că în munca noastră de zi cu zi utilizăm doar marmură de calitate superioară. Contactați-ne pentru a afla mai multă informație referitor la lucrări din marmură și granit.